След референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз през

...
 След референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз през
Коментари Харесай

НОВ РЕФЕРЕНДУМ ЗА БРЕКЗИТ НА ХОРИЗОНТА?

 След референдума за излизането на Англия от Европейския съюз през юни 2016 година съперниците на Брекзит настойчиво упорстваха за второ допитване. Доскоро тази концепция въобще не беше на дневен ред, само че на фона на все по-силната съпротива против кабинета на Мей провеждането на нов референдум към този момент не наподобява чак толкоз необикновено, написа The Economist.
За и срещу  

Много от хората, които са срещу излизането от Европейски Съюз, са уверени, че в предизборната акция за националното допитване са употребявани подправени причини и е нарушено изборното законодателство. Щабът на поддръжниците на Брекзит беше публично санкциониран от Британската изборна комисия с 61 000 паунда (малко над 68 000 евро) за това, че е превишил допустимите раЗходи по време на акцията.    Други пък са на мнение, че жителите би трябвало да имат опцията да одобрят или отхвърлят финалното съглашение, което ще бъде подписано с Брюксел и което може би няма да е толкоз " блестящо ", колкото обещаваха последователите на Брекзит преди референдума.    До този миг обаче държавното управление не изглеждаше склонно да поддържа настояването за осъществяване на втори народен референдум. Първо, тъй като съгласно социологическите изследвания настройките на британците във връзка с излизането или оставането в Европейския съюз не са се трансформирали кой знае какъв брой за последните две години, и второ - възможното ново допитване ще бъде четвъртият национален избор за последните четири години.   

Но в последните няколко седмици салдото на силите във Англия се промени, а постигането на консенсус във връзка с договорката за Брекзит наподобява все по-малко евентуално. Тереза Мей не може да контракти нищо с Брюксел, без да получи утвърждението на народните представители. Но имайки поради острото опълчване от началото на лятото, английският парламент наподобява би бил срещу всяко допустимо съглашение, написа изданието.    Опозицията в лицето на лейбъристите,, сложи като изискване шест " теста ", които възможният контракт с Европейски Съюз би трябвало да премине. Според специалистите обаче те наподобяват непреодолими. В ръководещата Консервативна партия също няма единогласие. Крайните последователи на Брекзит в средите на " торите " упорстват за сгъстяване на тона на договарянията с Общността. Стигна се даже до оставките на министъра за Брекзит Дейвид Дейвис и външния министър Борис Джонсън, които са отявлени последователи на " твърдото " излизане от Европейски Съюз. Но измежду консерваторите има и такива, които избират опазване на досегашните търговски връзки с континента и като цяло по-сговорчив метод при правенето на договорката.   

Кой поддържа референдума?  

В последна сметка, в случай че не се подпише никакво съглашение, на 29 март следващата година Англия ще би трябвало да напусне Европейски Съюз без безусловно никакви гаранции за бъдещето. При тази обстановка Уестминстър няма да има различен потребен ход, с изключение на " да върне топката " в ръцете на гласоподавателите. Един от методите да го направи е посредством организирането на втори референдум. Въпросът е дали Тереза Мей и нейните сътрудници са подготвени да поемат този риск, имайки поради социологическите изследвания на публичното мнение, съгласно които Лейбъристката партия има нежна преднина пред консевраторите. Освен това, без значение от изхода на вота, и двете партии са разграничени на няколко лагера, всеки от които има разнообразни възгледи за това по какъв начин би трябвало да протече " разводът " с Европейски Съюз.    По-рано този месец националният представител на консерваторите Джъстин Грийнинг, която е и някогашен министър от кабинета на Мей, предложи да се организира допитване с три вероятни отговора: 1) Оставане в Европейския съюз, 2) Напускане на Европейски Съюз при изискванията, контрактувани от държавното управление с Брюксел и 3) Излизане от Европейски Съюз без реализиране на съглашение. По думите й това ще даде изясненост за публичните настройки.    Проблемът е, че референдум от този вид би основал и доста затруднения. На първо място е позицията на народните представители, защото те ще би трябвало да одобрят провеждането на националното допитване, в случай че множеството от тях са срещу договорката, която ще би трябвало да бъде гласувана. Лейбъристите са безапелационни, че са срещу провеждането на референдум и че отговорността за решаването на проблема с Брекзит е напълно в ръцете на Народното събрание. От друга страна, заместник-председателят на лейбъристката партия Том Уотсън съобщи, че да се отхвърля априори опцията за втори референдум, при изискване че може да се стигне до обстановка, в която Народното събрание да не може да вземе решение, би било груба неточност.   Шотландските националисти и Либералните демократи не биха се противопоставили на провеждането на второ национално допитване, най-малко в случай че се изхожда от досегашните им позиции. А ръководещите в лицето на Тереза Мей изрично отхвърлят сходна опция. The Economist обаче напомня, че преди две години Мей отхвърляше и опцията за предварителни избори, а такива въпреки всичко бяха извършени.   Другият сериозен проблем е времето, с което английските законодатели не разполагат. Подготовката на закона за предходния референдум лиши седем месеца. Сега нещата могат да се случат и по-бързо, имайки поради, че народните представители към този момент са минали по този път, само че е съвсем несъмнено, че ще би трябвало да изискат от Европейския съюз отсрочване на крайния период за постигането на съглашение.   

Въпроси и отговори  

Формулировката на въпроса и отговорите на референдума също ще провокират доста съществени диспути, считат специалистите, представени от The Economist. Британците в никакъв случай не са взели участие в допитване с повече от два отговора, каквото предлага Джъстин Грийнинг. В международен мащаб обаче такива случаи има. През 1931 година финландците гласоподават за анулацията на сухия режим, като вероятните отговори са три - да се отстрани напълно, да остане или да се анулира единствено за слабоалкохолните питиета. Отмяната печели със смазващо болшинство. През 1977 година в Австралия е извършен референдум за избор на нов народен химн, в който са препоръчани четири разновидността, а успеха е за " Advance Australia Fair ".    Проблемът при сходен вид избор е точно определянето на спечелилия. Един и същ избирателен резултат може да докара до друг излаз, според от потребления логаритъм. Един от разновидностите e успеха да отива за опцията, която е определена като първо желание от най-вече гласоподаватели. Другият е да се употребява така наречен система " Кондорсе ", при която всеки вид се опълчва на другите два, а спечелилият се дефинира от трите " конфликта ".    Политическите незнайни също са съществени, означават анализаторите. Ако европейските политици са наясно, че във Англия следва втори референдум, те няма да имат кой знае какъв тласък да предложат преференциално съглашение за Brexit. Нещо повече, те могат да сложат на масата допустимо най-лошата договорка и да се надяват, че това ще накара британците да гласоподават за оставане в Общността. Изключително огромен риск би било и включването на опцията за отговор " бракоразвод без съглашение ", тъй като това значи евентуален безпорядък във всички стопански браншове - от авиацията до третирането на нуклеарните боклуци.    От една страна, с  наближаването на крайния период за постигането на съглашение с Европейски Съюз, съперниците на Brexit са все по-въодушевени от опцията за неговото отменяне чрез провеждането на ново допитване. От друга обаче, цената на едно сходно решение може да се окаже прекомерно висока - Англия да се раздели с Общността, без да реализира сделка за изискванията. 

 
BNews.bg
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР